Swatch, Biel

Client
Swatch AG, Nicolas G. Hayek Str. 1, 2500 Biel

Architect
Shigeru Ban Architects Europe, FR-75003 Paris

Local Architect / Overall Management
Itten+Brechbühl AG, 3001 Bern

Overall Project Management
Hayek Engineering AG, 8002 Zürich

Year of construction
2014-2019

Planning contract

  • Pre-project to concept development
  • Construction project and Tender
  • Development of execution details
  • Execution statics

Projektbeschrieb
The new headquarters of the watch manufacturer Swatch is located in a kite shaped 11’000m2 facade, which is supported by more than 2’000m3 free formed glulam beams. The beams were already formed into their individual shape during the gluing of the lamellas, which significantly reduces the volume to be cut off.

WE DESIGN SPACES
FOR HUMANS + NATURE